Hoe bepaal ik mijn bruidskapsel?

 

Nadat je een prachtige bruidsjapon en dito accessoires hebt uitgezocht, is het tijd om na te gaan denken over je bruidskapsel. Het is normaal gesproken al uitermate prettig als je haar goed zit, maar op de grote dag zal alle aandacht op jou en dus ook op je kapsel gericht zijn.

 

 

Steil haar of krullen, opgestoken of los, wel of geen andere haarkleur, verse bloem(en), hoed, sluier of tiara? Bij het uitzoeken van een bruidskapsel is het belangrijk te weten wat je wél en vooral ook wat je niet wil. Een perfecte bruidslook valt of staat met een bruidskapsel dat bij je past.

 

Tips:

  • Het is aan te raden om ruim voor de huwelijksdag al een keer bij een kapper langs te gaan. Je hebt dan nog de tijd om één of meerdere kapsels uit te proberen. En juist omdat je kapsel goed afgestemd hoort te zijn op het type japon dat je hebt gekozen, is het aan te raden om een foto van de bruidsjurk mee te nemen. Met name de schouder/halslijn heeft namelijk nogal wat invloed op de beslissing welk kapsel er goed bij past
  • Ben je er niet zeker van dat je haar ´s avonds ook nog mooi zal zitten, vraag dan of de kapper dan nog even langs komt om het bij te werken. De meeste kappers die gespecialiseerd zijn in bruidskapsels zullen dit geen vreemd verzoek vinden
  • Eet je haar gezond! Dat stress en slaaptekort een negatieve invloed op de haargroei hebben wist je waarschijnlijk al. Maar wist je dat eieren, vette vis, noten, spinazie en paprika’s echt beauty voedsel is voor je haar? Sigaretten, koffie en alcoholhoudende drankjes kun je beter laten staan.
  • Het kan extra gezellig zijn om samen met je moeder, zus of een vriendin naar de kapper te gaan voor een proefbruidskapsel of om op je huwelijksdag niet alleen maar met een paar ‘vertrouwelingen’ bij de kapper te zitten.
  • Als je het vervelend vindt om op je trouwdag eerst nog de deur uit te moeten, dan kun je ook vragen of de kapper naar jou toe komt.

 

 

Nog meer tips:

  • Trek voldoende tijd uit voor de kapper. Denk dan, afhankelijk van de bewerkelijkheid van het kapsel, toch gauw aan 1 tot 2 uur. Doe je dit niet, dan lig je waarschijnlijk al achter op je schema nog voor de huwelijksdag goed en wel begonnen is en dat is niet prettig.
  • Pas op met ingrijpende veranderingen aan je kapsel kort voor je trouwdag. Het laten verven of permanenten van je haar kan een risico zijn. Wanneer de kleur of de krullen toch niet helemaal zijn wat je voor ogen had, zit je met de gebakken peren.
  • Als je op je trouwdag naar de kapper en visagiste gaat of deze thuis laat komen, draag dan geen trui of T-shirt met een strakke hals. Bij het uittrekken is de kans op beschadiging van make-up of kapsel namelijk erg groot. Wij adviseren een wijde bloes met knopen, desnoods een oud overhemd van je aanstaande man. Makkelijk en simpel en je hoeft bovendien niet bang te zijn dat er make-up aan de kraag komt.
  • Kies je voor een nieuw kapsel, dan kun je je haar laten snijden of knippen. Vaak zal de kapper de keus voor je maken, maar wat is het verschil? Als je je haar laat snijden in plaats van knippen, kun je het vaak op verschillende manieren dragen, omdat er dan een vloeiender verloop in je kapsel zit. Dit komt, omdat de punten van het haar iets dunner gesneden worden. Het haar kan in dunne laagjes worden opgepakt en boven of onder de vingers in een vloeiende beweging worden afgesneden. Met knippen lijkt het of je haar zwaarder valt.
  • Wil je absoluut geen omkijken naar je haar, kies dan voor ultrakort. Zo’n kapsel moet uiteraard wel bij je gezicht en je persoonlijkheid passen. Een romantisch type met lang krullend haar zal zich met een kort stekelkapsel waarschijnlijk ongelukkig voelen. Denk dus goed na voordat je in een opwelling besluit tot een rigoreuse metamorfose.

 

 

Lang haar

Met lang haar kun je eigenlijk alle kanten op: opsteken, invlechten, krullen, los laten hangen… Nu moet je alleen nog kiezen wat je wilt. Dit is ook wel een beetje afhankelijk van de japon die je draagt en de hoofdtooi die je erbij kiest.

Bij een japon met een kraagje kan je het beste je haar opsteken. Bij een japon met blote schouders is het juist leuk als er wat plukjes haar over je hals en langs je gezicht vallen. En heb je van nature geen lang haar of geen tijd meer om het te laten groeien, dan zijn er altijd nog extensions of haarstukjes. Zorg wel dat je een kapper uitzoekt die hier ervaring mee heeft en de juiste producten gebruikt. Want als alles goed gaat is dit eigenlijk niet van echt te onderscheiden. Maar in het andere geval kunnen de extensions bij het uithalen je echte haar beschadigen. En dat zou zonde zijn.

 

Grace-Kelly-rol

Je kunt je haar op veel verschillende manieren op laten steken. Een echte klassieker bij bruiden is de Grace-Kelly-rol. Deze manier van opsteken is uitermate geschikt voor bruiden die een sluier willen dragen. Als je de sluier dan tijdens de receptie af wilt doen zit je haar nog steeds prachtig. Je kunt je haar ook wat hoger opsteken met speldjes en het in speelse plukjes boven op je hoofd vaststeken. Je kunt er dan een mooi kroontje of een versierde haarspeld bij dragen.

Je kunt je haar ook half opsteken. Je steekt dan alleen het voorste gedeelte met speldjes bovenop het hoofd vast. De rest van het haar laat je los hangen. Om je haar wat meer volume te geven kan je het met een krultang of met warmterollers wat krullen. Ook bij dit kapsel staat een kroontje of een mooie haarspeld prachtig.

Sommige bruiden hebben zulk mooi haar dat het gewoon zonde is om het niet in zijn volle glorie te laten zien. Als je ervoor kiest om het haar los te laten hangen is het wel belangrijk om het goed te verstevigen, bijvoorbeeld met een goede styling mousse, zodat het niet gaat pieken. Bij loshangend haar kan je heel goed een hoedje dragen, wat je dan tijdens het feest en de receptie weer af kan zetten. Ook een diadeem of bloemenkrans staat mooi bij loshangend haar.

 

Kort haar

Veel mensen denken dat je met kort haar niet zo veel kunt doen, maar toch zijn er veel leuke bruidskapsels mogelijk. Je kunt je haar bijvoorbeeld voor de gelegenheid eens een ander kleurtje geven met een spoeling, je kunt er met haar mascara leuke gekleurde plukjes in maken of je kunt het laten krullen of juist steil maken met een steiltang. Ook met haaraccessoires kan je veel doen. Ook voor kort haar zijn er veel accessoires te krijgen. Bij mensen met kort haar staat een hoed meestal erg leuk. Ook een sluier kan heel goed bij een kort kapsel. De sluier wordt dan bijvoorbeeld vastgemaakt aan een diadeem of een kroontje.

Als je kort haar hebt, maar je wilt toch een hoofdtooi, dan is een mooie hoed de oplossing. Het leuke van een hoed is ook dat je er weer heel anders uitziet als je hem, bijvoorbeeld tijdens de receptie of het feest,  weer afzet. Kan je niet kiezen tussen een leuke hoed en een romantische sluier? Geen enkel probleem: een hoed met een sluier eraan vast staat prachtig! Je kunt ook kiezen voor een hoed met een voile, een kort sluiertje dat de helft van je gezicht bedekt. Let hierbij wel op dat de voile de mond niet bedekt, want dan kan er lipstick aan komen. De ogen moeten wat zwaarder worden aangezet, omdat ze anders wegvallen achter de voile. Bij het passen van de hoed is het belangrijk dat je haar ongeveer hetzelfde zit als op de grote dag.

 

Tip:

De meeste bruiden in spé weten dat de grootste kapselproblemen worden veroorzaakt door vochtig weer. Pieken en haar dat opeens in een vreemde slag of krul schiet terwijl je het net zo mooi gestyld had. Een opgestoken coupe is nog altijd het best bestand tegen wind en regen. Door je bruidskapsel extra goed vast te zetten met (schuif)speldjes en een extra stevige finishing spray te gebruiken voorkom je een hoop ellende. Wanneer je toch voor losse lokken kiest is een stijlvolle paraplu geen slecht idee.

 

Wat zegt het haar van de bruid?

We willen je de volgende haarpsychologie van de koude grond niet onthouden:
– Een dikke pony: iemand die bescherming zoekt en, letterlijk, niet veel van zichzelf prijsgeeft
– Geen pony: deze vrouw is open en zelfbewust en vecht voor haar doelen en idealen.
– Een wild kapsel: een vrouw die bewonderd wil worden en veel aandacht vraagt
– Lang haar: een vrouw die graag flirt en mannen verleidt.
– Kort haar: een evenwichtige, zelfbewuste en actieve vrouw.
– Een scheiding in het midden: deze vrouw streeft naar harmonie en gerechtigheid
– Een scheiding links: een carrierevrouw die de linker hersenhelft toont. Deze hersenhelft neemt de beslissingen.
– Een scheiding rechts: een vrouw die op haar gevoelen afgaat.

 

Fris gewassen

Iedereen heeft een ander haar- en huidtype en het is belangrijk een shampoo te kiezen, die bij je haartype past. Gekleurd haar heeft een andere wasbehandeling nodig dan droog haar. In principe heeft iedere shampoo een reinigende- en een verzorgende werking. Welke werking dat hangt af van het haartype en daarom zijn er ook verschillende soorten shampoos. Welk haartype je hebt kun je laten bepalen door je kapper.  Je haar wassen is ook een truc: boenen is uit den boze. Droog haar mag je zeker niet te hard wassen om breken en beschadigingen te voorkomen. Bij vet haar is het masseren van de hoofdhuid niet aan te raden. Massage activeert de talgklieren.

 

Tot slot:

Realiseer je dat sommige kapsels er in boekjes prachtig uitzien, maar misschien niet bij jou passen. En de allerlaatste kapseltrends kunnen leuk zijn, maar zijn misschien niet helemaal jouw stijl. Het allerbelangrijkste is en blijft dat je je prettig voelt bij een kapsel. Vooral op zo’n belangrijke dag als de huwelijksdag.

05 juli 2020 | Tjaja Weis | Weis Events Wedding

Deel dit stuk